
ANIMATION FREMMER FORSTÅELSEN
Når man bliver syg eller gammel i Danmark, bliver man heldigvis mødt af et højt specialiseret sundhedsvæsen, der kan hjælpe. Men det kan være svært at forstå, hvad de dygtige sundhedsfaglige siger og skriver – måske netop især, når man er syg eller gammel. Det satte Region Midtjylland, Viborg kommune og Novo Nordisk sig for at gøre noget ved.
Den fælles animationsstrategi er et projekt, der gennem tre år har arbejdet med at skabe mere selvhjulpne borgere og større lighed i sundhed ved at indarbejde animation i digitale patientvejledninger. I alt 48 animationsfilm, der forklarer emner så forskellige som spisebesvær, brystbevarende operation, demens og blodpropper er det blevet til.
Won Won har været projektansvarlig for animationsstrategien og stået for udviklingen af filmene i samarbejde med en række forskellige kreative animatorer. Projektet har været et bredt samarbejde mellem de stærke animationskræfter i Viborg og de sundhedsfaglige i Hospitalsenhed Midt og Viborg Kommune. Novo Nordisk var en del af Den fælles Animationsstrategi i projektets første år.
Det svære sundhedssprog
Sundhedssektoren i Danmark er dygtig og højt specialiseret. Som patient, borger og pårørende møder man sundhedsfaglige, der er specialister og ved hvad de taler om. Men problemet kan være at få den store viden videre til borgeren på en god måde. Et stærkt fagligt miljø har ofte et indforstået sprog med fx fagudtryk og latinske betegnelser, som er svære at forstå for borgere og pårørende. Især når man er syg. Op til hver anden borger har svært ved at forstå skriftlig information fra sundhedsvæsenet.
Det skaber både utryghed for den enkelte, ulighed i sundhedssystemet og unødigt tidsforbrug hos læger og sygeplejersker, fordi borgerne ikke forstår de informationer, de får.


Hvorfor animation i sundhedsvæsenet?
Utrygheden og den manglende forståelse kan afhjælpes med animationer. Forskning viser, at animationer kan løfte evnen til at genkalde og forstå information hos borgere med lav sundhedskompetence op til gennemsnittet (Meppelink, C.S., 2015).
Animationsfilm
– gør det nemt at forstå det vigtigste hurtigt
– skaber ro og tryghed
– er bedre end ord til at formidle komplekse behandlinger og svære følelser
– kan ses flere gange
– kan deles med pårørende
– kan instruere og understøtte, at borgere selv kan løse opgaver, de tidligere skulle have hjælp til
Man kan spørge lidt kritisk om en ”tegnefilm” kan formidle komplicerede emner på et fagligt højt niveau. Svaret et rungende ’ja’. Alle film formidler i øjenhøjde med målgruppen og udviklet i tæt samarbejde med de sundhedsfaglige eksperter.
Animatorer møder sundhedsfaglige
Den hemmelige recept i Den fælles animationsstrategi har været at sætte kreative animatorer direkte sammen med de sundhedsfaglige.
Konkret har de sundhedsfaglige forklaret problematikken eller fortalt, hvordan de normalt taler med borgeren om emnet. De kreative har været ’borgerens mand’: Stillet alle de dumme (eller måske netop kloge) spørgsmål, udfordret fagsprog og indforståethed og talt med borgere i målgruppen. Målet har været at sænke lixtallet i kommunikationen til borgeren. I samarbejde har de kreative og de sundhedsfaglige fundet ind bag det svære sundhedssprog og fundet frem til enkel og klar kommunikation.
Affordable animation
’Den fælles animationsstrategi’ har arbejdet meget målrettet med begrebet affordable animation. Altså animation, der er til at betale. Udviklingen af de mange film er brugt til systematisk at trimme processerne, så der bruges stadig mindre tid og færre penge pr. film.
På den måde kan animation og visuelle virkemidler implementeres som borgerkommunikation på lige fod med fx skriftlig information.
Affordable animation kan opnås med:
– Klart defineret mål og målgruppe
– Grundigt forarbejde med fx forberedelsesskema
– Bruger-inddragelse allerede ved ’skitsefilm’
– Effektiv idéudvikling på fælles workshops
– Enkel illustrationsstil i kombination med tekst
– Et minimum af møder, men i stedet en tydelig produktionsplan, hvor alle ved, hvad de skal bidrage med hvornår
Arbejdet med affordable animation mundede også ud i en Guide til at lave animation i sundhedsvæsenet
Det smitter af på sproget
En uventet bonus fra de mange animationsprojekter er, at den enkle formidling fra animationsfilmene har påvirket den måde de sundhedsfaglige taler med borgerne i dagligdagen. Ved at lave en animationsfilm sætter personalet fokus på borgerkommunikation og selve den proces har en effekt. Desuden er filmene et hit for nyansatte og studerende på afdelingerne, som skal sætte sig ind i et nyt område.




Region Midtjylland
”Muligheden for at informere patient (og pårørende) gennem animationsfilm på en anden måde, har løftet informationsniveauet hos vores patienter. Det giver større tryghed for den enkelte patient, og som afdeling oplever vi færre aflysninger af for eksempel procedurer grundet bedre informerede patienter.”
”Jeg har haft oplevelsen af, at hvis man møder andre miljøer (der på mange måder er vidt forskellige fra vores i sundhedsvæsenet) med en åbenhed og interesse, så har de kunnet bidrage til løsninger, som jeg ikke tror, vi selv var kommet i mål med.”
Jens Refsgaard
Cheflæge, Hjertesygdomme
Regionshospitalet Viborg,
Silkeborg og Skive



Novo Nordisk
"Hos Novo Nordisk er vores overordnede ambition at hjælpe mennesker, der lever med en kronisk sygdom, med at opnå bedre sygdomskontrol. Blandt andet igennem en større grad af selvhjulpenhed og empowerment. Og derfor falder dette projekt rigtig godt ind i vores strategiske fokus og vision.”
”I en stor virksomhed som Novo Nordisk, der kunne vi sikkert godt have gjort det her selv, men vi tror på at ved at indgå partnerskaber med både et offentligt sundhedsvæsen og med kreative aktører så kan vi nå meget længere end vi kunne have gjort selv."
Jens Christian Øllgaard
Head of Medical Education
Novo Nordisk



Viborg Kommune
”For medarbejderne betyder det, at borgerne oplever øget mestring af eget liv og sygdom, og at det giver en bedre dialog og mulighed for at støtte borgeren. Ligesom vi også forventer, at det med fuld implementering kan frigive arbejdstimer, som kan bruges på andre opgaver for andre borgere. Det sidste er også et afgørende parameter i vores branche, hvor vi har en stor arbejdskraftudfordring.”
”Mødet mellem den kreative og sundhedspersonalet er vigtigt, for storytellingen gør forskellen. Fra vores side af bordet kunne man godt tro, at man bare kan ’tegne’ det, man ellers ville have skrevet. Men det er selve historiefortællingen, og hvordan den så bliver omsat, som gør, at vores animationsfilm virker.”
”Viborg Kommune havde erfaring med enkeltstående animationsprojekter før, men de krævede meget tid og finansiering. For os var det derfor afgørende, at vi kunne opnå tilstrækkelig volumen – dvs. et større antal film, hvor vi kunne forfine produktionsprocesserne, optimere dem mest muligt og se forskellige bud på illustrationsstil mv. Vi håbede, at vi kunne opnå de samme effekter for borgerne med en simpel illustrationsstil. For så kan vi lave billigere og dermed mere animation. Det viste sig at være helt rigtigt. Det er fedt. Det har givet os så meget læring, at vi oplever, at vi i dag har langt bedre kompetencer som indkøbere af animation og ift. at implementere animation på både sundheds- og ældreområdets arbejdspladser.”
Kristine Stange
Sundhedschef,
Viborg Kommune

Vil du høre mere om fordelene ved at bruge animation?
Så tag kontakt til Jes Ejsing på
2265 3005 eller send en mail til jes@wonwon.dk


